#OstanimoOdgovorni

U OŠ Trilj upisano 8 učenika iz Ukrajine

13.04.2022.
U OŠ Trilj upisano 8 učenika iz Ukrajine

Učenici iz Ukrajine, koji su zbog rata bili prisiljeni napustiti svoju zemlju, uključuju se u nastavu u hrvatske osnovne i srednje škole. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, veliki broj učenika u osnovne škole upisan je na području Splitsko-dalmatinske županije. Na području Cetinske krajine učenici iz Ukrajine za sada su uključeni samo u OŠ Trilj.

Ravnatelj Davor Hrgović kazao nam je kako je u školu u Trilju od 25. ožujka uključeno 8 učenika.

‘Osnovni cilj škole je socijalizacija i prilagodba na novu sredinu učenika koji dolaze iz sredina s različitim obrazovnim sustavom, različitim rasporedom nastave, različitim nastavnim planom i programom, običajima te metodama, jer nisu svi došli iz istoga mjesta, već iz različitih dijelova Ukrajine, kako bi mogli nastaviti, a nadam se i završiti ovu školsku godinu ‘, kazao je ravnatelj Hrgović.

Kako bi im se olakšao proces uključivanja, učenicima je osigurana pripremna nastava hrvatskog jezika.

‘Svakom učeniku iz Ukrajine škola je osigurala sudjelovanje u pripremnoj nastavi iz hrvatskog jezika i to 70 sati po učeniku, a istovremeno su uključeni u odgojno-obrazovni rad u raznim odjelima u svim predmetima, prema njihovim mogućnostima i sposobnostima’, kaže ravnatelj Hrgović.

Pripremna nastava u OŠ Trilj organizirana je u dvije skupine. U prvoj skupini su 3 učenika od 1. do 4. razreda, a u drugoj 5 učenika od 5. do 8. razreda. Ravnatelj Hrgović kaže kako su djeca iz škole odlično prihvatili svoje nove prijatelje iz Ukrajine.

Prema preporuci Ministarstva, djeca izbjeglice upisuju se u osnovne škole prema mjestu boravka. Djeca iz Ukrajine koja su upisana u OŠ Trilj prijavili su privremeno boravište u Trilju i Bisku i za sve njih osiguran je besplatan prijevoz do škole.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.