#OstanimoOdgovorni

Mjesec hrvatske knjige u OŠ Trilj, predstavljena slikovnica Legenda o Nutjaku

29.10.2021.
Mjesec hrvatske knjige u OŠ Trilj, predstavljena slikovnica Legenda o Nutjaku

Jedan od događaja kojim učitelji, knjižničarka i učenici OŠ Trilj obilježavaju Mjesec hrvatske knjige bilo je predstavljanje slikovnice Legenda o Nutjaku 28. listopada 2021. godine u novootvorenoj školskoj knjižnici.

Slikovnica je krunski rezultat projekta ‘Nutjak – Kamena školjka čuvarica prošlosti’ koji je financirao CI SDŽ-e u projektu ‘Čuvari baštine’, a ostvarile su ga učiteljice Ana Ćaleta i Antonija Marasović s 20 učenika 2.a razreda OŠ Trilj protekle nastavne godine.

Slikovnica je pisana u stihovima kojima, zajedno s fotografijama na kojima su učenici, uprizoruje legendu o knezu Žarku Dražojeviću, te načinu života seljaka uz Cetinu u njegovo doba.

Slikovnicu su nazočnima predstavile ravnateljica Muzeja triljskog kraja, Sanja Budić Leto, koja je i recenzentica slikovnice,

‘Učenici su sa svojim učiteljicama uistinu dali još jedan veliki doprinos kada je u pitanju predstavljanje utvrde Nutjak široj javnosti. Utvrda je smještena na litici iznad kanjona rijeke Cetine kod Trilja, a izgradio ju je poljički knez Žarko Dražojević krajem 15. stoljeća’, kazala je između ostalog Sanja Budić Leto, koja je podsjetila da je u Muzeju triljskog kraja nedavno otvorena izložba ‘Utvrda Nutjak – prošlost, sadašnjost i budućnost’, koja je rezultat suradnje triju muzeja čije područje djelovanja obuhvaća i utvrde sliva Cetine – Muzeja triljskog kraja, Muzeja Cetinske krajine i Gradskog muzeja Omiš.

Vrlo dojmljiv govor nazočnima održala je izv. prof. dr. sc. Vesna Kostović – Vranješ s Filozofskog fakulteta u Splitu, koja je slikovnicu analizirala na vrlo zanimljiv način s povijesne, pedagoške, metodičke i umjetničke strane, te potakle publiku na čitanje, pogotovo u ovoj, Europskoj godini čitanja.

‘Živjeti život na održiv način je obveza svakog pojedinca, a time i obveza odgojno-obrazovnih ustanova za promicanje obrazovanja za održiv razvoj. Kako bi nastavnicima praktičarima pomogli u osmišljavanju nastavnih scenarija, a s ciljem promicanja obrazovanja za održivi razvoj, UNESCO je dao 13 ključnih tema, a jedna od njih je baština. Hrvatska obiluje prirodnom i kulturnom baštinom koja može biti nepresušan izvor učiteljima u odgojno-obrazovnom radu. Upravo edukativna slikovnica Legenda o Nutjaku, kruna jednog učeničkog projekta, pokazatelj je kako se projektnim radom na temi baštine može realizirati obrazovanje za održivi razvoj u odgojno-obrazovnom radu i osposobljavati učenike za življenje na održiv način’, kazala je između ostaloga prof. Kostović – Vranješ u svom izlaganju.

Prof. Kostović Vranješ je istaknula da slikovnica Legenda o Nutjaku, iako je edukativna, obrađuje legendu koja i danas mnogima golica maštu te da fotografije u njoj pokazuju holistički pristup projektnoj temi.

‘Upravo fotografije ove edukativne slikovnice koje su snimane na baštinskim lokalitetima, fotografije koje prikazuju učenike koji su oživjeli povijesne likove imaju dodatnu vrijednost. Pokazatelj su da su učenici istraživali o legendi, ali su istraživali način života u 15. stoljeću, utjecaj Turaka, odijevanje, a rezultate svog rada prezentirali u ovoj edukativnoj slikovnici. Edukativna slikovnica Legenda o Nutjaku osvijestit će djeci važnost baštine, potaknuti ih na upoznavanje drugih oblika baštine i senzibilizirati za očuvanje našeg nacionalnog baštinskog blaga, a time ona postaje polazište za razvoj pozitivnih stavova, vještina i navika potrebnih za život na održiv načim’, kazala je Kostović – Vranješ.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici 7. razreda OŠ Trilj, polaznici Glazbene škole, Maja Sarić i Grgo Šipić, prebirući predivne tonove na gitari.

Učenici 3. a razreda, Ivana Đonlić, Vita Bulj, Jakov Šušnjara i Maksim Marasović, u ime čitavog razreda, govorili su vješto i poticajno o slikovnici i projektu, uprizorili likove iz prošlosti i pokazali digitalne igrice koje su osmislili tijekom realizacije projekta.

Učiteljica Antonija Marasović prikazala je video o snimanju slikovnice, a učiteljica Ana Ćaleta zahvalila se na kraju svima koji su došli, dali podršku radu najmlađih koji vole svoj grad, sudjeluju u svim akcijama i pridonose promidžbi mjesta na najbolji mogući način. Zahvalila je svima koji su pridonijeli realizaciji projekta, posebno Brankici Marinović koja se uvijek odazove i odjevnim kreacijama obogati projekte, kao i Lani Grubišić koja je fotografirala i ovom prigodom.

Ćaleta je najavila i sljedeći projekt koji je prošao na Natječaju CI SDŽ-e, a tijekom realizacije projekta nada se suradnji s Gradom, društvenom zajednicom, udrugama, pojedincima, kao i do sada.

Moderatorica programa, knjižničarka Ana Jović, pozvala je sve na domjenak i opušteno druženje nakon promocije, kako i priliči ovakvim društvenim događanjima.

Dodajmo kako zainteresirani ovu lijepu, edukativnu slikovnicu mogu nabaviti po pristupačnoj cijeni u školskoj knjižnici OŠ Trilj.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.